Workshops leem 

 leem is een duurzaam en creatief bouwmateriaal

Leem is een natuurlijk product en vraagt om een natuurlijke aanpak. De leem die gebruikt wordt in dit project moet enkel worden bevochtigd en gemengd door erover te stappen met de voeten.   
Deze aanpak is uniek in de leembouw en is een aanrader voor doe-het-zelvers, kunstenaars, ecologisten en mensen met de wens om meer zelfvoorzienend te leven. 

Leem is een lokaal en natuurlijk product. leem is ongetwijfeld een van de meest duurzame bouwmaterialen.  De mengeling van stro, zand, leem en water vormen de basis van het natuurlijke bouwmateriaal. 

leem heeft veel positieve eigenschappen:

- duurzaam materiaal (herbruikbaar en volledig  natuurlijk)
- creeërt een gezonde vochtigheidsgraad
- buffert de koude, slaat warmte op in de  muren en geeft deze bij koelere temperatuur af; dus lekker koel tijdens hete dagen en warmte-isolerend in de winter 
- stimuleert creativiteit 
- laat combinatie met ander (natuurlijk) materiaal toe
- kan je zelf leren en is vrij eenvoudig 
- is zeer fijn materiaal om mee te bouwen en decoreren
- is een levend materiaal

 

keuze uit 3 soorten workshops rond leem
(outdoor toepassingen) 

A. Basisworkshop leem
Dit is een beginnerscursus speciaal voor wie        interesse heeft in de toepassing van leem     
buitenshuis; bijvoorbeeld voor het maken van 
een tiny house, kippenhok of tuinhuisje.. . het      doel van de workshop is vertrouwd te geraken met het materiaal en zijn eigenschappen. we gaan  kleine toepassingen uitproberen met leem op een lemen muur en met hout.

De oefen- en lestijd duurt 2 uur. Een kleine pauze met drank (thee,water en proevertjes kefir) is voorzien voor alle deelenemers. 
 prijs: € 40 per deelnemer

tijdstippen van de workshops worden aangevraagd via reservatie van de deelnemers. Tuinmagie@gmail.com 


B. driedelige creatieve workshop 
deze driedaagse lessen vinden om de week plaats of met enkele dagen interval. 
Het doel is een inzicht te verkrijgen in de werking van leem en het droogproces. doordat er meer tijd wordt voorzien kan er met meer materialen worden gewerkt. de lessenreeksen kunnen worden gegeven op verschillende tijdstippen. Elke les duurt 2 uur lang.         
Er wordt telkens voldoende ruimte voorzien om aan een klein persoonlijk artistiek project te werken. Er is een hele lemen muur voorzien die ook kan gebruikt worden om je fantasie los te laten gaan. op het einde van de lessen mag je je eigen werk dan ook meenemen.  

duur: 3x 2 uur 

prijs:  € 60
via reservatie: tuinmagie@gmail.com

C. kunstig met leem workshop /creatief werken met leem

de focus gaat hier volledig naar muurdecoratie en afwerking. leer driedimensionale figuren te maken die de omgeving levendig en fantasierijk maken. 

duur: 2 uur 
prijs: € 30
via reservatie: tuinmagie@gmail.com